Arie Aanstoot : “De Overstap”

Deep Purple – Child In Time – (Made In Japan Anno 1972)

“De hoogmoed van een mens zal hem vernederen, maar de nederige van geest zal de eer vasthouden.”
– Spreuken 29:23 –

“Als je de overstap maakt naar het evangelische circuit, weet je nooit wanneer je vijanden toeslaan. Je zult geen stap meer kunnen verzetten zonder over je schouder te kijken. Ben je daartoe bereid? Je nek zal flink getraind worden, geloof mij maar. Waar je ook heen gaat naar de kroeg, de bios, de bank, de kerk, de tandarts-, zodra je ergens binnenkomt kun je maar beter de muur opzoeken en er met je rug tegenaan gaan staan. Bereid je daarop voor. Wees alert. Laat nooit iemand achter je staan, hoor je me? Ook al word je haar geknipt: zorg dat de kapper voor je staat. Dat is wat ons soort leven inhoudt. De gemiddelde man zou zich nooit staande kunnen houden, maar wij moeten hard zijn en ons voorbereiden op een leven waarin we altijd met onze rug tegen de muur staan, met vuur in de ogen en met de handen naar omhoog. Op een gegeven moment gaat het vanzelf, weet je. Je ontwikkelt een zesde zintuig. Echt. Mannen evolueren sneller door paranoia. Ik wed dat ze je dat op school niet bijbrengen! Vooruitzien, helderziendheid, telepathie – wij evangelischen hebben een profetische ziel. Wij zien alles van tevoren aankomen. Je moet wel. Anders overleef je het niet. Leugens, roddel, laster, ze komen uit het niets. Iedereen wil jouw naam op een grafzerk, dus wees op je hoede! Het is een kutleven. Maar er stáát wat tegenover.”

“Je wilt geen Jan Modaal zijn. Je hoeft er alleen maar voor uit je raam te kijken. Ik kan je zo vertellen wat je dan ziet: een stel slaven die verknocht zijn aan de vrijheid die ze menen te hebben. Maar ze hebben zich vastgeketend aan een of ander baantje of aan een stel koters. Zij zitten gevangen, alleen beseffen ze het niet. En in de evangelische wereld gaat het exact dezelfde kant op. Het wordt routine! Een stramien! Er is in die hele reutel geen sprankje leven te bekennen. Geen greintje verbeelding! Het is een puinhoop! Verzegeld aan de binnenkant en vastgeklonken aan de tredmolen. Geen enkele verrassing meer. Dus als jullie mijn raad opvolgen, hebben jullie een flinke voorsprong omdat niemand daarop is voorbereid. Blitzkrieg is de beste strategie die je kunt inzetten, want daarmee verras je ze allemaal. Leepheid, branie, lef, fanatisme, dadendrang; allemaal prima en nuttige eigenschappen. Maar verbeelding! Dát ontbreekt er in het evangelische! Kijk maar naar de oogst: Laster, kerkscheuring, karaktermoord, luiheid, lauwheid, etc. Noem je dat innovatie?”

“De kerk ligt in puin. Niemand zit op nieuwe ideeën te wachten. Ze willen alleen nog maar meer van hetzelfde. Ze zijn zelf hun grootste vijand. Het ligt aan hun honger naar succes, die is onverzadigbaar! En zo kom ik vanzelf op mijn volgende advies. Beheers je gulzigheid en je kunt honderd worden. Doe wat nodig is om er goed van te kunnen leven en ga dan ergens een poosje lekker achterover hangen. Brand als een hoogoven en hou je daarna gedeisd als een waakvlammetje. Durf het aan om je eigen vuur te temperen. Snap je? Terugtrekken en dan weer knallen! Terugtrekken en knallen! Dat is het geheim van de smid. En hou het aantal handlangers klein. Want hoe meer handlangers, des te groter de kans dat je pootje gelicht wordt. Weet je waarom? Omdat iedereen de top wil bereiken! Iedereen! Goed, nóg een lesje van me: blijf bij die top uit de buurt. Blijf aan de zijlijn. Juist ja. Je hoort me goed. Laat het maar aan die anderen over om zich elke dag in het zweet te werken terwijl ze elkaar als stieren te lijf gaan. Jullie houden je gedeisd en gaan je eigen gang. Niets is belangrijker dan wat ik net heb gezegd: blijf bij die adderladder uit de buurt. Dat is het beste advies dat ik jullie kan geven. Die ladder heeft geen treden, die heeft scheermessen!”

“Let op, neem dit van mij aan. Probeer niet je naam op de kaart te zetten, maar blijf zo anoniem mogelijk. Iedereen probeert je wijs te maken dat alles om reputatie draait – maar daar zit nou net de valkuil! Iedereen wil een Todd White, of Smith Wigglesworth of Reinhard Bonnke worden. Ze willen dat hun naam doorklinkt tot in de eeuwigheid, zoals die van bijvoorbeeld Billy Graham. Geloof mij maar dat je naam dan alleen maar nagalmt als je van je voetstuk bent gedonderd. Willen jullie dat? Natuurlijk niet. En hier is er nog een. Zet je schrap. Laat de buitenwacht nooit weten wie er de baas is. Dan weten ze zich geen raad! Ze kluiven hun handen af van de zenuwen. Richt een kerk op zonder leider. Wek de indruk dat je bij een democratisch geloofsgenootschap zit! Ze trekken zich de haren uit hun kop. Ze weten dan niet meer wie ze moeten demoniseren. Dit advies is waterdicht. Sloof je niet te hard uit! Word een schepsel zonder gezicht! Sterker nog: word een non-schepsel. En dan zul je die jokers eens wat laten zien: laat ze maar speculeren en verklap niets. De grootste paradox in de kerk is dat je naam moet maken om dingen voor mekaar te krijgen, terwijl die naam tegelijk je ondergang betekent. Maar als je naam een mysterie blijft, alsof je tot een geheim genootschap behoort, zoiets als de tempeliers. Ken je de tempeliers? De tempeliers waren een internationale militaire orde die werd opgericht in 1118 tijdens de kruistochten.”

“In elk geval, zorg ervoor dat je iets leert. In deze branche zitten we niet te wachten op nog meer leeghoofden, zoveel is zeker. Dit is goed, dit. Goed dat jullie dit lezen. Ieder ander had jullie een hoop lariekoek verkocht zodat je in een mum van tijd met een burn-out naast je sokkel had gelegen.”

Arie Aanstoot

Arie Aanstoot Aanbidden of Aanklagen?!
Mail uw reactie naar Arie.Aanstoot@GeenAanstoot.com